Tarihçi yazar Abdullah Yaşın 1950 yılında Cizre’de doğdu. Öğrenim hayatını Cizre Diyarbakır, Mardin ve Eskişehir’de sürdürdü. 1969 yılında öğretmen oldu. Dışarıdan İmam-Hatip diploması aldı. Yıllarca Artukoğlu İlkokulu Müdürlüğü ile İsmail Ebul-İz ilköğretim Okulu Müdürlüklerinde bulundu. Akademik kariyeri boyunca içinde “Mardin İli Yılın Öğretmeni” olmak üzere çeşitli ödüllerle ödüllendirildi.
Ailesinin 1617’de başlayan zorunlu göçü, babası Yusuf Yaşın’ın Cizre’ye yerleşmesiyle son bulmuştur.
Aile büyüğü şair, yazar, sosyolog ve filozof Şeyh Ahmed-i Xanî onun araştırmacı yönünü etkilemiştir. Yazarlık hayatına “Bütün Yönleriyle Cizre” (1983) kitabıyla başladı. “Nuh Peygamber Tufanı ve Cizre” kitabını ve “Hz. Nuh Peygamber Tufanı ve Cizre Belgeseli” metnini yazdı.
1996 yılında Abdullah Yaşın tarih, İhsan Gören kültür, Giray Erkan û Serpil Erener istatistik ve fotoğrafları hazırlayarak “1996 Yılında Şırnak” kitabı basıldı.
8-10 Mayıs 1998 de “Hz. Nuh’tan Günümüze Cizre Sempozyumu” na ‘Nuh’un Gemisi Cudi ve Cizre’ makalesi Cizre’de katıldı.
1998 yılında Abdullah Yaşın, İhsan Gören, Osman Akova ile beraber “Şırnak’ta Cumhuriyet Öncesi Ve Sonrası Eğitim” kitabını yazdılar.
14-18 Mayıs 2010 da “Uluslararası Şırnak ve Çevresi Sempozyumu” na “Nuh Peygamber Tufanı Ve Cudi Dağı” makalesi ile Şırnak’ta katıldı.
“İsmail Ebul-İz El-Cezeri Paneli” ve “Mem û Zîn Paneli”ne konuşmacı olarak katıldı. “Tarih Kültür ve Cizre” adlı kitabını 2007de bastırdı. Bu kitabın ikinci baskısı 2011 de oldu.
14-15 Nisan 2012 de “Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu” na “İsmail Ebul-İzin Bilime Katkıları” makalesi Cizre’de katıldı.
“Kürd Filozofu Şeyh Ahmedê Xanî Hazretleri” ve “Ulu Kürt Mucit Cizreli İsmail Ebul-İz” kitapları 2012 de basıldı.
2013 yılında “Nuh Peygamber Tufanı ve Cudi Dağı” ve “Şehrinuh Cizre” kitaplarını bastırdı.
27-29 Eylül 2013 ê de “II. Uluslararası Cudi ve Nuh Sempozyumu” na ‘Arkeolojik Buluntular ve Cudi de Araştırma Yapanlar’makalesi ile katıldı.
“Botan Yemek Kültürü” kitabı 2016 iki baskı basıldı.
24-25 ê Mayıs 2021 de “2. Uluslararası Nuh Tufanı ve Cudî Dağı Sempozyumu” na ‘Ağrı/Ararat Dağı Tufan Dağı Değildir’ makalesi ile katıldı.
6-8 ê Ekim 2022 de “Uluslararası El-Cezerî Çalışmaları ve Günümüze Yansımaları Sempozyumu” na ‘İsmail Ebul-İz El-Cezerî’makalesi ile Diyarbakır’da katıldı.
“21-23 Ekim 2022 de “II. Uluslararası Zap Havzası Sempozyumu” na ‘Şeyh Ehmedê Xanî Ailesi ve Ailenin Kültürel Mirasa Katkıları’ makalesi ile Hakkari’de katıldı.
“30 Kasım 02 Aralık 2022 de “Uluslararası Molla Ahmed el-Cezerî Sempozyumu” na ‘İlkçağda Cizre ve Cizre’nin İslamlaşma Süreci’makalesi ile Cizre’de katıldı.
2023 Ekim ayında “Jiyana Rastî Ya Peyxember Îbrahim.” Kitabı basıldı.
Yazar, bilimsel amaçla Cudi Dağı’na çıkan uluslararası son araştırma ekibinde bulundu. Unutulmaya yüz tutmuş Cizre’li bilim adamı ve 60 makine mucidi İsmail Ebul-İz el-Cezeri’nin hatırlanmasını amaç edinmiştir
Bugüne kadar çeşitli gazete, dergi ve ansiklopedilerde makaleleri yayımlanmıştır.
Yazar 1996 da aile yadigarı 46 parçalık arkeolojik ve etnografik eserlerle “Özel Cizre İsmail Ebul-İz El-Cezeri Müzesi”ni kurdu. Daha sonra başlatmış olduğu kampanyaya duyarlı Cizre halkının katkısıyla müze bugün 540 parçaya sahip olmuştur. Kurduğu müze bölgenin kültür, tarih ve folklorunun korunmasına hizmet etmektedir.